9 december 2019 | Tips | redactie

6 tips voor veilig varen 10:30

Ben jij van plan om binnenkort voor het eerst het water op te gaan? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je een beetje kan varen. Op het water geniet je extra van het gevoel en vrijheid. Veilig varen kan je niet zomaar, je moet leren varen dit vergt vaardigheden en ervaring. Je moet natuurlijk kunnen sturen, aanleggen en verder met wind, golven en stroom kunnen omgaan. Daarom gaan we in dit artikel 6 tips bespreken die ervoor zorgen dat je een betere vaarder wordt.

  1. Zorg ervoor dat je boot in orde is, op technische aspecten. Het is namelijk van groot belang dat jij je boot op orde hebt. Zorg natuurlijk voor een volle tank, zonder volle tank lig je mogelijk stil midden op het meer. Het is ook van groot belang dat je accu vol zit, is die namelijk leeg dan kom je niet weg met de boot. Koelwater en motoroliepijl controleren is ook zeker van belang. En controleer je binnenboordmotor.
  2. Bereid je voor op reis. Het is altijd goed om te weten in wat voor omstandigheden jij gaat varen. Het is dus belangrijk dat jij weet of het ruig weer gaat worden of dat het een rustige vaart gaat worden. Weten waar je gaat varen is ook heel belangrijk, ga jij namelijk varen waar het heel druk is en goed op moet letten of een plek waar het rustig is.
  3. Ken de vaarregels. Net als het rijden van een auto, moet je de regels kennen. Anders ben je een gevaar op de weg/water. Het is ook belangrijk dat je door andere boten gezien kan worden. En zorg ervoor dat je reddingsvesten aan boord hebt. Dit kan je aanschaffen bij een webshop voor watersportartikelen.
  4. Probeer zo constant te blijven varen. Het is belangrijk dat je geen onverwachte bewegingen met je boot maakt. Probeer altijd een duidelijke koers te varen. Probeer zoveel mogelijk aan de rechterkant te varen.
  5. Vermijd de dodehoek van vrachtschepen. Jazeker, vrachtschepen hebben ook een dodehoek. Sommige vrachtschepen hebben zelfs een dode hoek van 350 meter. Wanneer jij de schipper kan zien in zijn stuurhut, kan hij jou ook zien.
  6. Geef beroepsvaartuigen ruimte. De beroepsvaartuigen zijn zware en grote boten, deze zijn minder goed stuurbaar en kunnen niet zo snel tot stilstand komen. Houd daarnaast ook rekening met de golfslag en zuigingen die de boten veroorzaken.