Domotica en de toekomst

3 juni 2020 | Tips | redactie

Veel mensen hebben wel eens van domotica gehoord, maar wat is smart home eigenlijk? Het is gericht op huis- of gebouwautomatisering. Door het toe te passen wordt het leven een stuk aangenamer en eenvoudiger. Er worden verschillende voorzieningen van de woning verbonden met één beheersysteem. Wat je er op aan kan sluiten is heel verschillend en breed, je zou kunnen denken aan de verwarming, verlichting, maar ook videofonie of inbraakbeveiliging. Ook je brandbeveiliging kun je er op aansluiten, alles om het voor jou eenvoudiger te maken. Als je zonwering hebt kun je die er ook op aansluiten. 

Het zijn slechts een aantal voorbeelden, er kunnen namelijk ook diverse technieken uit je eigen huis er op aan worden gesloten. Waar je ook bent, je kunt dan alles vanaf een eigen locatie aansturen en in de gaten houden.

Waarom domotica toepassen?

De reden dat veel mensen gebruik maken van domotica is omdat het zorgt voor veel voordelen. Zo wordt het wonen nog veiliger en kun je ook rekenen op meer comfort. Wat veel mensen na een tijdje ook ontdekken is dat je energie kunt besparen. Dit is ook erg gunstig voor je eigen portemonnee. 

Energie besparen dankzij domotica

Misschien ben je wel op zoek naar een manier om je energiefactuur omlaag te krijgen. Dit is dan heel goed mogelijk, hoe? Je kunt om te beginnen gebruik maken van bewegingssensoren in je woning voor verlichting. Maar je hebt in je woning ook meerdere ruimten die je kunt verwarmen, dit kan efficiënter met zoneverwarming. Ook is er nog de speciale alles-uitfunctie die je dan kunt toepassen. 

Maatregelen domotica toepassen 

Het is belangrijk dat je goed bent voorbereid op hoe je domotica in je woning toe kunt passen. Er zijn bijv. een aantal vereiste voorzieningen die je echt moet controleren. Daarbij kan als eerste gedacht worden aan dubbele bekabeling. Daarbij moet je rekening houden met een aantal punten zoals traditionele elektriciteitsdraden die noodzakelijk zijn voor voeding van technische toestellen die op 220 Volt werken. Maar je hebt ook een extra laagspanningscircuit nodig die informatie door kan sturen naar het centrale gebouwbeheersysteem. 

Toekomstverwachting

De wereld staat niet stil en zeker de ontwikkelingen op technologisch gebied niet. Er komen dus alleen maar meer mogelijkheden bij om op het systeem aan te sluiten. Blijf jezelf er in verdiepen en dan kun jij alleen maar de voordelen ervaren in de praktijk, iedere dag weer. Bekijk snel wat jij zelf kunt doen op het gebied van domotica!