Groeikapitaal: steek geld in een onderneming

4 december 2019 | Bedrijfsnieuws | redactie

Groeikapitaal is kapitaal dat een bedrijf steekt in het uitbreiden van het bedrijf. Dat klinkt logisch. Groeikapitaal is dan ook broodnodig voor succesvolle bedrijven die willen uitbreiden. Helaas is het zo dat veel MKB bedrijven dit kapitaal niet zomaar voor handen hebben. Dan stagneert in het minst erge geval hun groei, maar de gevolgen voor niet kunnen uitbreiden kunnen natuurlijk veel groter zijn. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk groeikapitaal aan te vragen. En aan de andere kant van de medaille is het mogelijk om in dat kapitaal te investeren.

Investeer in MKB bedrijven

Tegenwoordig zie je dat steeds meer investeerders geld beleggen in groeikapitaal voor MKB bedrijven. Daar hebben ze ook goede redenen voor. Een succesvol bedrijf dat uitbreidt, kan natuurlijk nog meer winst gaan maken en dat levert voordelen op voor investeerders. MKB ondernemingen zijn vaak erg geholpen met deze constructie. Het gaat vaak om kleine tot middelgrote (familie) bedrijven die zelf geen kapitaal hebben om in te zetten. Op een andere manier aan geld komen, is vaak erg lastig. Als investeerder zorg je dus niet alleen voor je eigen voordelen, maar je helpt ook nog eens iemand om succesvol te worden.

Groeikapitaal: hoe wordt het ingezet?

Groeikapitaal wordt volledig ingezet in het bedrijf dat gaat uitbreiden. Het kapitaal zorgt dus meteen voor een toename in de bedrijfswaarde waardoor het aandeel van de investeerder al snel meer waard wordt. Vaak wordt het geld gebruikt om versneld te groeien. Het groeikapitaal wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in de volgende zaken: het inhuren van nieuw personeel of het opvoeren van de marketingactiviteiten waardoor het bedrijf meer bekendheid krijgt. Andere mogelijkheden zijn het investeren in nieuwe, grotere of modernere huisvesting, meer productie of het uitbreiden naar andere landen. Eigenlijk komt alles in aanmerking waardoor het bedrijf zal groeien en nog succesvoller zal worden.

Concrete voorbeelden

Een paar voorbeelden van wat groeikapitaal kan doen leest u hier. Een zeer succesvolle webshop van retro artikelen in Nederland is klaar voor uitbreiding naar Europa. Daarvoor is een nieuw distributiecentrum nodig en een uitbreiding van het assortiment. Met ondersteuning van de verkoop van MKB aandelen kan dit gerealiseerd worden. Nog een voorbeeld betreft een onderneming die zich richt op de fabricage van onder andere kunststofleidingen en tanks. Het bedrijf is een echte voorloper hierin en wil gaan investeren in een nieuwe productiemethode. Ook hier kunnen MKB aandelen het bedrijf verder helpen.

U ziet dat het zeer de moeite loont om u eens te verdiepen in het investeren in groeikapitaal. Runt u een bedrijf dat kan en wil groeien, dan is het misschien een goede stap om eens te kijken of uw bedrijf in aanmerking komt voor groeikapitaal. Zo wordt de positie van het MKB sterker.